perjantai 27. joulukuuta 2013

Riihimäen lasi nro.6665

Kellertävää ja vaalean sinistä (azur) puristettua lasia. Pohjareunukset hiottu.
Kermakon kork. 5,5cm, vetoisuus 13cl.

Uskokaa tai älkää, mutta tämä kermakkomalli kuuluu "Lukki" nimiseen astiastoon, jonka Osakeyhtiö Riihimäki esitteli nimellä ensimmäisen kerran 1935 tuotekuvastossa P.
Lukki on tutumpi siitä neljäjalkaisesta mallistaan, mutta samaan sarjaan kuuluu tämän kermakkomallin lisäksi myös toinen "ei jalallinen malli", sekä jalallisia sokerikkoja.

Kermakon tuotenumero on 6665 ja se löytyy myös kuvastoista 1936, 1937 ja 1939, jossa maininta myös azurin värisestä kermakosta.

Se mikä on hassua, kuvastoista ei löydy lainkaan tuota alapuolella olevaa korvallista sokerikkoa, mutta oletus nyt kuitenkin on, että samaa Riihimäkeä sekin olisi kun Suomen kamaralla kuitenkin ollaan. (mahdollisuus tosin myös Amerikkalaisuuteen, kts. alhaalta)

 
Amerikkalaisia kermakko- ja sokerikkomalleja keräilevän ja asiasta kirjatkin kirjoittaneen Facebook sivulta löytyi tällainen viite Cambridgen lasitehtaalle.
Olen vertaillut omiani tuohon yläpuolella olevaan kuvaan Cambridgen mallista ja oletus on, että se erottava tekijä on kermakon ja sokerikon yläreunan profiilissa. Riihimäen mallissa se näyttäisi olevan selkeästi "laineilla", kun taas Amerikkalaisessa versiossa reunan pykällystä ei juurikaan ole.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti