Vanhan lasin peseminen


Vanhan puristelasin peseminen kannattaa tehdä aina varoen ja varmoin ottein.
Joskus tarvitaan jopa useita liotuksia, joskus pääsee helpommalla.
Fairy on paras lian ja rasvan irroittaja, mutta myös hammasproteesien pesuun tarkoitetut Corega tabsit ovat osoittautunut hyväksi. Kannattaa aloittaa aina ensin kuitenkin niistä miedoimmista aineista ja siirtyä "väkevimpiin" jos tarve sitä vaatii. Jos esine ei ole ollut kovin arvokas, niin mikä estää kokeilemasta vaikka dynamiittia jos se sillä hetkellä hyvältä tuntuu.


Mikäli esine ei ole kovin likainen, normaali pesu hellin ottein riittää.
Mutta jos esineeseen on aikojen saatossa kertynyt reilumpi kerros likaa, niinkuin tässä kermakossa, se on hyvä jättää muutamaksi tunniksi laimeaan Fairy veteen likoamaan.
Itse laitan usein tiskialtaan tai vadin pohjalle vanhan pyyhkeen vaimentamaan suurimpia "kolinoita". Vaimennus antaa kivasti myös mielenrauhaa.


Käytän puristelasiesineiden pesussa pehmeää hammasharjaa. Sillä pääsee mukavasti korvan sisäpinnoille ja lyhyet harjakset toimivat loistavasti koristekuvioiden urissa.


Kun esine on pesty se huuhdellaan. Mikäli käytit pesussa konetiskiainetta, esine pitää pestä uudelleen vielä normaalilla käsitiskiaineella.
Lopuksi esine kuivataan huolellisesti, koska kosteus ja varsinkin seisova vesi saattaa pilata vanhan lasiesineen niin, että syntyneitä jälkiä ei pysty enää poistamaan. Joten kannattaa aina harkita huolella, mikäli suunnittelee esineen pidempiaikaista lioitusta.

Kun esine on kuivattu, voitkin sitten ihastella kättesi jälkeä ja upeasti säihkyvää lasiesinettäsi!


Vanhojen lasiesineiden pesusta on *hyvä artikkeli myös lasinkeräilijänblogissa*