sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

"Stickan" / Elme glasbruk + Riihimäen lasi 5551/5552

Kirkasta puristettua lasia.
Kermakon vetoisuus 8cl, sokerikko 100mm.
____________________________________________________ 

Lasisarjaa on valmistettu 60-luvulla ensin laajamittaisena Ruotsalaisen Elme glasbrukin- ja myöhemmin kermakon ja sokerikon osalta Riihimäen lasin toimesta. En tiedä, mikä on näiden identtisten mallien keskinäinen yhteys. Ruotsista sarjaa löytyy laajalla väriskaalalla myynnistä vaikka kuinka monin erilaisin osin sekä tietoa sarjasta on laajasti. Suomen markkinoilla näkyy lähinnä kirkasta kermakkoa ja sokerikkoa (/jälkiruokakulhoja) ja saatavana oleva tieto on aika niukkaa ja ristiriitaista.
____________________________________________________

Riihimäen lasin vuosien 1962 ja -64 luetteloista löytyy kyseinen kermakko-sokerikko pariskunta tuotenumeroilla 5551 ja 5552.
Suomen lasimuseosta on kysytty lisätietoja ja kyseessä on anonyymi sarja.
Se ei siis ole Nannyn eikä kenenkään muunkaan nimekkään Suomalaismuotoilijan tuotos!
____________________________________________________

Ruotsista mallista löytyy seuraavaa tietoa ;
Sarjan on suunnitellut (ilmeisesti vuonna 1960) Carl-Olof Borgarp. Mallia kutsutaan nimellä "Sticka / Stickan", mutta onko nimi virallinen vai kansan kielessä muodostunut, siihen en ole löytänyt vastausta.
Sarjaan kuuluu monia erilaisia esineitä ja valmistusvärejäkin on useita, kirkkaan lisäksi mm. sininen, punainen, violetti, savu (harmaa) ja turkoosi.
Sarjaa valmisti Elme glasbruk, jonka toiminta alkoi vuonna 1917 ja päättyi 1970. Tehdas purettiin vuonna 1980.

Lisää lukemista ruotsinkielen taitoisille löytyy esim. 
 
Tässä kermakossa on alkuperäinen Elmen tarra. Kuva on TÄÄLTÄ
Tori.fi sivustolta aikoinaan löytyneessä  kuvassa jälkiruoka-astian alareunaa koristaa Riihimäen lasin tarra. Väri on Riihimäelle tyypillinen neodyymiväri 60-luvulta, joten tarra lienee alkuperäinen eikä jälkikäteen siihen liimattu (joskin sekin mahdollisuus on olemassa)

1 kommentti:

  1. Sitkeästi istuu väite vielä tänä päivänä, 2.5.-22, Nanny Stillistä ja Stickan/Tikku. Laatutavara ja monet muut. Mitä muita virheitä niiltä sivuilta voisi löytyä???

    VastaaPoista