maanantai 17. maaliskuuta 2014

Elme, Iittala ja Zabkowice (+Nuutajärvi)

Kuva Iittalan 1934 kuvastosta. Kirkasta puristettua lasia. Pohjareunukset hiottu
 
Saman näköistä kermakko-sokerikko mallia pienin eroin on valmistanut Iittalan lisäksi myös Elme (Ruotsi) ja Zabkowice (Puola).
Kermakko ja korvaton sokerikko on kuvattuna Iittalan kuvastoon vuodelta 1934, jossa niille on annettu tuotenumerot 3578 (sok.) / 3579 (kerm.). Iittalan kuvastossa vuodelta 1938 on kuvattuna myös muita samaan sarjaan kuuluvia astioita, mm. lautanen nro.3180, kulho nro.3380, jne, mutta ei enää sokerikkoa ja kermakkoa. Korvallista sokerikkoa en ole löytänyt yhdestäkään Iittalan kuvastosta, mutta se ei välttämättä tarkoita silti sitä, etteikö sellaista olisi Iittalassa valmistettu. Kaikki Iittalassa valmistetut sarjan esineet ovat värittömiä.

Jos malli laitetaan aikajonoon kuvastojen perusteella, tulee Elme ensimmäisenä (kuvasto 1926), seuraavaksi Iittala (kuvasto 1934) ja viimeisenä Zabkowice (kuvasto 1971), jonka kermakko on helpoin tunnistaa muista versiosta. Myös Nuutajärvi on valmistanut sarjaa, mutta vain asetteja. Ne löytyvät 1926 (huom. sama kuin Elmen kuvastovuosi)-1970 kuvastoista.

Kuvassa Zabkowicen kermakko-sokerikko pari.

Puolalaisen Zabkowicen tuotekuvastosta vuodelta 1971 löytyy kaarevareunainen ja pitkäkorvainen kermakko sekä kaksikorvainen sokerikko. Kuvastosta ei löydy muita sarjan osia, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki värilliset lautaset joita löytyy kirppareilta yms. ovat Nuutajärven valmistamia.
 
 
Ruotsalaisen Elmen 1926 tuotekuvastossa on serviisi "Ilug", johon kuuluu useita erilaisia  osia, myös kermakko ja sokerikko. Huomaa kermakossa sama suorareunainen muoto kuin Iittalan kermakossa, sokerikko kuitenkin Iittalan sokerikkoon verrattuna kaksikorvainen. Elmen tuotannossa on ollut muihin verrattuna laajin esinevalikoima aina aseteista jalallisiin kakkuvateihin ja karahvista venemaljaan...
Digitalt museonin sivulta löytyy Elmen valkoinen kermakko. Kokonaisuudessaa löydät sen *TÄÄLTÄ*
    

Huomioi tässä kuvassa kermakoiden reuna- ja korvaerot (vihreässä korva "venytetty", kylkiprofiilissa kaareva muoto, nokka nousee korkealle)
Kirkkaan lisäksi värejä löytyy mm. sininen, metsänvihreä, oljen keltainen, sinihohto (myrkkylasi) sekä merenvihreä. Värilliset kermakot ja sokerikot ovat kaikki Puolalaisia.
 
Kuvassa kulho Iittalan 1938 kuvastosta, jota on valmistettu useana kokona.
Kirkas etualalla Iittalan.
___________________

edit.18.10.2015
Myös Nuutajärvi on valmistanut samaa sarjaa, mutta vain asetteja. Ne löytyvät kuvattuna ensimmäisen kerran vuoden 1926 kuvastossa numerolla 51,18. Asetit löytyvät myöhemmin vielä 1970  kuvastosta, jossa valmistusväreiksi on mainittu kirkas, sininen (vaalean), vihreä, koboltti ja harmaa. Myös muita Nuutajärvelle tyypillisiä uustuotantovärejä löytyy lautassarjasta, kuten esim.petroolinsininen. 
Zabkowicen kuvastosta sarjaa ei löydy kuin kermakkona ja sokerikkona, joten kaikki Suomessa liikkeellä olevat värilliset lautaset ovat mitä ilmeisimmin Nuutajärven valmistamia  (vertaa värejä vaikka niihin pieniin Nuutajärven klassikkomallin kermakoihin, joita kaikki nykyään kerää) .

Googlen kuvahausta löytynyt kuva värillisistä  aseteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti