keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Reijmyre nro.2153

Kirkasta lasia. Puristettu. Pohjassa valuusta jäänyt "napa".
Korkeus 10,5cm, vetoisuus 15cl.

Erittäin koristeellinen kermakko on suurella todennäköisyydellä Ruotsalainen, mutta onko se Reijmyren vai jonkun muun valmistama, ei ole varmaa. (vertaa alla olevasta kuvasta ympyröiden keskellä olevaa kuviota, sekä jalan alaosan ornamenttia.)

Reijmyren kuvastoista löytyy tämän näköinen malli jonka ympyröiden sisällä olevat sekä jalan alaosan kuviot ovat erilaiset. Kermakko löytyy esim. Reijmyren v.1897 kuvastosta tuotenumerolla 2153, mutta mallia on valmistettu Reijmyrellä jo muutamat vuodet ennen tuota kuvastoa. Kuva Precisensan.com foorumilta.
Reijmyre on hankkinut muotit kermakkoonsa JOKO Ranskalaiselta Launay Hautinilta TAI Baccaratilta, jotka valmistivat mallia jo 1840-luvulta alkaen. Ranskalaisista versioista löytyy hienoja värejä, kuten opaakki punainen, mustakullanruskea jne.

Kuva on Ranskalaisen Launay Hautinin kuvastosta vuodelta 1840.
Vanhojen lasiesineiden pesu kannattaa suorittaa aina hellävaraisesti. Aloita pesu vuoraamalla tiskialtaan pohja vanhalla pyyhkeellä kolhujen estämiseksi ja käytä pehmeäharjaksista hammasharjaa, jolla pääsee mukavasti käsiksi myös vaikeisiin paikkoihin kuten ottimen sisäpinnalle.

Tunnistamaton englantilainen kermakko

Kirkasta puristettua lasia. Korkeus 11,5cm, vetoisuus n.18cl.

Jalallinen kermakko on sisäpohjasta löytyneen rekisteröintimerkin perusteella Englantilainen. Mutta mikä, sitä en vielä tiedä koska merkistä ei saa selvää.
Tuota kermakossa käytettyä merkkiä käytettiin 1800-luvun loppukymmenillä, joten pystyn tekemään ajoituksen hieman tarkemmin...ja aivan tarkasti jos leimasta saisi selvän.
Itseasiassa ilman tuota löytynyttä merkkiä olisin sanonut kermakon olevan paljon nuorempi.
Pitää tutkia vielä hetki itsekseni ennenkuin menen nöyränä hattu kourassa kysymään neuvoa Englannin tietäjiltä.

Ottimen alaosassa on "varpaat" joilla on terävät kynnet. En onnistunut kuvaamaan selkeästi.

Hyvä keino koittaa selvittää sisäpohjasta löytyviä merkkejä, on painaa sen päälle muovailuvahaa, sinitarraa tai tässä tapauksessa askartelumassaa.
Kuva tulee massaan peilikuvana, joten se pitää kääntää jollain ohjelmassa takaisin oikeaksi.
(Esimerkiksi TÄMÄ kuvankäsittelyohjelma on helppo ja ilmainen käyttää)
.

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Reijmyre vai Molineaux & Webb...vaiko kumpikaan ?

Kirkas, puristettu, korva liitetty.
Korkeus 11cm, vetoisuus 25cl.

Jyhkeä kermakko on 1800-luvun loppupuolelta. Pohjassa on tuolle ajalle tyypillinen lasimassaan jäänyt rosopintainen napa, puntinjälki.

Kermakko on ostettu iäkkäämmältä rouvalta. Rouva kertoi perinneensä sen tädiltään, joka oli syntynyt ja elänyt koko elämänsä Ruotsissa. Kermakko saattaakin todennäköisesti olla Ruotsalainen. Reijmyren vanhassa kuvastossa on kuvattuna  lähes samanlaiset kermakot.
(katso kuva alla)
Vielä Reijmyren 1897 kuvastosta löytyy melkein samanlainen malli, pienillä eroavaisuuksilla tosin siinäkin ja korvan muoto alaosastaan on muuttanut muotoaan.

Koska tutkiminen on toisinaan pientä arvailua ja johtolankojen perässä juoksemista, niin tällainenkin vaihtoehto on olemassa ;
Kermakko saattaisi olla myös Englantilaisen Molineaux & Webbin kermakko 1800-luvun puolenvälin ja loppupuolen välimaastosta. Varmaa tietoa tästäkään asiasta ei ole, mutta viitteitä kyseiseen tehtaaseen löytyy TÄÄLTÄ.

Olisiko jollain parempaa tietoa ?

Ote Reijmyren kuvastosta v.1860. Vasemman ja oikeanpuoleisen rivistön alimmissa kermakoissa on pieni eroja tämän postauksen kermakkoon, mutta yhdennäköisyyttä on melkoisesti.



Reijmyren 1860 kuvastosta löytyvä malli sinisenä.

Pyörylöitä ja palleroita

Kirkas lasimassa, puristettu. Korkeus 6,5cm, vetoisuus 5cl.

Tunnistamatta, mutta kermakko on melko varmaan Englantilainen.