tiistai 7. elokuuta 2012

Nuutajärvi / Eda Lorgnet / Aalborg glasværk / Hadeland Høviks / Sowerby

Kirkasta puristettua lasia.
Kermakon korkeus 10,5cm (15cl), sokerikon korkeus 10,5cm (30cl)

Tämä pari kuuluu kokoelmani yksiin hämmentävimpiin pareihin, koska samaa mallia pienin vivahtein on valmistanut niin moni eri tehdas. Paria on valmistanut mm.
Ruotsalainen Edan lasitehdas -> kuvasto 1862,  nimellä Lorgnet.
Tanskalainen Aalborg glasværk -> 1880-luku  *KLIK*
Norjalainen Hadeland & Høviks Glassverk -> kuvasto 1883, nro.463

Myös Nuutajärven vuoden 1885 kuvastosta löytyy vastaavan sarjan sokerikko  nro.1132, "Pressande större på låg fot". Sokerikon tilavuus luettelon mukaan on 30cl (3dl).


Nuutajärvi ~ Notsjö 1882 kuvasto
Mutta kermakkoa ei kuvastosta löydy.
...ja minulta löytyy noita kermakoita nelin kappalein, jotka ovat kaikki vielä toisistaan poikkeavat. Hämmentävää ! (No sokerikkojakin löytyy kaksi varmuudella Nuutajärven mallia eri reunavariaatiolla ja kaksi jotka ei ole Nuutajärven)

Lähes vastaavat löytyvät myös  Markku Annilan "Vanhat lasini"-kirjasta (s.198 nro.507/508), mutta kaikki omat kermakkoni poikkeavat vielä tuosta kirjankin kuvituskuvasta.

kuva Markku Annilan kirjasta "Vanhat Lasini"
Kooltaan nämä kermakot ovat samanlaiset, mutta eroja löytyy useita aina soikeiden syvennysten koosta jalan muotoon tai korvan muodosta reunan kaariin...
 Vasemman puoleinen on selkeästi uudempi kuin oikealla oleva kermakko.

 

___________________

edit.21.2.2015
Uusimpana löytönä on tämä Glass Gallerystä löytämäni sokerikko...valitse näistä kaikista valmistajista sitten se oikea...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti