sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Viimeinen sokerikko muotista ulos...

Kun yli kaksikymmentä vuotta sitten aloitin tämän kermakkojen ja sokerikkojen täysin mielipuolisen keräilyn, en ollut vielä lainkaan perillä siitä, mitä kaikkea mahdollista lasin maailmaan oikein kuuluukaan.

Mukaan tarttui aluksi kaikki lasiset kermakot, niin puhalletut, puristetut kuin kristallisetkin.
Pian kuitenkin huomasin, että se on puristelasi, joka viehättää eniten...ja aika pian huomasin myös sen, että siitä löytyy myös vähiten tutkittua ja paperille painettua tietoa.
Ehkä tuo sarjatuotantona halvaksi käyttölasiksi tarkoitettu esineistö ei ollut niin "seksikästä", kuin hienosti säihkyvät, arvokkaiksi luokitellut kristallit tai käsityönä suupuhalletut, usein myös nimekkäiden suunnittelijoiden muotoilemat esineet.

Kuitenkin nuo 1800-luvun loppupuolen tai 1900-luvun alun puristelasiset käyttöesineet alkavat olla tiettyjen esineiden kohdalta jo melkoisia harvinaisuuksia, saati jos puhutaan niistä ihan puristelasin alkuaikojen esineistöistä. Käyttöönhän ne aikanaan tehtiin ja käytössä ne usein myös rikkoontui. Ja sitten vielä ne, jotka ovat surutta heittäneet vanhanaikaiseksi käyneet esineet tunkioille ja aittojen alle, saaristossa jopa mereen. Itsekin lapsena mummolan aitan alta kaivellut esiin täysin ehjiä käyttöesineitä...
 
Harvinaista herkkua puristelasin ystävälle on myös vanhat kerrotut ajankuvat, valmistuksesta kertovat valokuvat ja varsinkin "liikkuva kuva". Lasinpuhalluksesta löytyisi vaikka mitä, mutta harvassa on puristelasin valmistuksesta kertova materiaali.
Siksipä leikkasin tällaisen videonpätkän  Leerdamin lasitehtaalla 1918 kuvatusta filminpätkästä, josta löytyy lyhyt pätkä myös puristelasin valmistuksesta...ja mikä hienointa, se esine joka valmistetaan on sokerikko, kuinka sattuikaan !


...niin ja anteeksi taustamusiikki.
The Entertainer oli ainoa tuon ajan musiikki, joka tuli ensimmäisenä mieleen, heh...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti