Kirkasta ja värillistä puristettua lasia. Pohjareunukset hiottu.
Kermakon kork. 6cm / 13cl, sokerikko 90mm.
Kermakon kork. 6cm / 13cl, sokerikko 90mm.
Metsästysaiheinen kermakko ja sokerikko löytyy Riihimäen kuvastosta P2. vuodelta 1928, josta löytyy myös Kauklahdelta siirtyneitä malleja. Se, onko tämä malli alunperin ollut Kauklahden tuote en osaa sanoa, mutta arvuutella aina voi.
Tuotenumero kermakolle on 6614. Kermakkomalleja on vain yksi, mutta sokerikkomalleja löytyy kaksi (6615 ja 6616). Sokerikon halkaisija on 90mm.
Mallia valmistettu kirkkaana (+ kirkas maalattu), koboltin sinisenä, liilana sekä lysteroituna (sekä sini- että punahohto).
Vuoden 1935 kuvastosta lähtien metsästysaihe on jätetty pois (katso vertailukuvat alempaa) ja jäljelle on jäänyt vain tyhjä "boordi". Tuotenumerot ovat kermakolle ja sokerikolle kuitenkin edelleen samat. (Sokerikko 6615 ei enää esiinny kuvastossa.)
Olen itsekseni pähkäillyt, että JOS malli olisi alkujaan peräisin Kauklahdelta, on mahdollista että muotit tähän malliin olisi valmistanut itsekin metsästystä harrastanut Alfred Gustafsson. Kauklahden lasitehtaan perustaja Claës Norstedt palkkasi Gustafssonin tehtaalle vormusepäksi (puristelasimuotinvalmistaja) vuonna 1923 (1). Gustafssonin aika Kauklahdella jäi lyhyeksi, kun hän jo keväällä 1925 muutti perheineen takaisin Ruotsin Arvikaan.
(1) Viite; Roger Peltonen - Risto Rekola : Vaakuna- ja Suurmieslasien kulttuurihistoria -kirja, s.54
*TÄSTÄ LINKISTÄ* pääset näkemään, miltä malli näyttää lilan värisenä.
________________________________________________________________
Näissä kuvissa vierekkäin metsästysaiheinen sekä *Riihimäen nekka nro.6614*.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti