sunnuntai 31. elokuuta 2014

Pienet jalalliset Puolasta + mahdollinen Ranska

Värillistä ja kirkasta puristettua lasia.
Kermakon korkeus 7,5cm-8cm, sokerikon korkeus 7,8cm-8cm, halkaisija 8cm.
Mallista on olemassa myös suurempi koko.

Näiden kohdalla minulla lukee omissa muistiinpanoissani että  "Mitä nämä ovat ?", ja sen perässä isolla että "Puolalaisia vai ?" 
Tätä kermakko-sokerikko paria on valmistettu monena eri värinä sekä kahtena kokona, joista nämä kuvissa olevat on niitä pienempiä. En usko että ovat kovin vanhoja ja voisin melkein vannoa, että alkuperä löytyy jostain (itä)eurooppalaisesta maasta. Ihan sievät kuitenkin.

Voidaan helposti sekoittaa TÄHÄN (<- klikkaa) pariin, mikä lienee järkevin selitys sille, että näitä niin hanakasti myydään Suomalaisina.
 *Täälläkin pari on nimetty Nuutajärven tuotannoksi*, mutta koska siinä ei olla mainittu mitään mihin se perustuu (esim. kuvastotieto), niin kannattaa uskoa aika minimaalisella marginaalilla !
Olisi niin mukava saada oikea tieto näiden alkuperästä.

edit.28.6.2015
Luulen ratkaisseeni näiden arvoituksen ja sieltä Puolastahan nämä ilmeisesti ovat.
Kun oikein tongin, niin löysin Zabkowisen kuvastosta täysin samalla kuviolla olevia ja saman mallisia jalallisia kulhoja eri koossa, joista pienin taitaa vastata juuri tuota sokerikkoa (katso kuva alla). Kuvastosta ei löydy kermakkoa.
No tuskin kermakoistani yksikään on niin vanha kuin tuo kuvasto, joten lienee otettu vasta myöhemmin tuotantoon.

Hassua etten ennen ollut kiinnittänyt tuohon huomiota, kun olen kuitenkin ko. kuvastoa selaillut. Tehdas on sama joka on valmistanut sitä surullisen kuuluisaa, väärin perustein "olympia"maljaksi kutsuttua jalallista maljaa. Oletan, että tuota mallia on valmistettu samalla kaavalla tuon "O"-maljan tavoin, eli pitkään ja hartaasti, erilaisia värejä lisäten.
Huomattavaa on myös, että kuvastokuvassa mallin reuna on pykälletty. Sellainen löytyy omistani vain kirkkaasta parista, joka on kaikista kokoelmassani olevista tämän sarjan esineistä vanhimman oloinen. Siinä on kuviotkin selkeämmät kuin muissa. Jonkin verran pystyy päättelemään valmistusajankohdasta myös valmistusvärien perusteella sekä tarkistelemalla lasimassaa, pohjaa yms..
Voidaanko tätä mysteeriä nyt pitää ratkaistuna ?
Huomaa reunan pykälät. Omissani ne löytyvät vain kirkkaista.
edit.13.12.2015
Nyt ollaan saatu se lopullinen varmistus alussa olevan mallin alkuperästä ja se tosiaan on Puola. Ihana lukijani lähetti minulle kuvan sokerikostaan, jossa on kiinni alkuperäinen tarra, jossa teksti Made in Poland. Sokerikko on malliltaan se suurempi ja tarra on sokerikon sisäpinnalla. Oletus on, että myös pienemmät ovat "made in Poland".
.
Suuret kiitokset!
Ote Zabkowisen v.1910 kuvastosta jossa näkyy sama malli eri muodoissa ja koossa.
Mutta jotta tämä menisi  edes hieman sekavammaksi, niin mallista on olemassa myös opaalivärein valmistettuja versioita. Näistä en ole koskaan nähnyt sokerikkoa, pelkkiä kermakkoja vain.


Nämän värit nähtyäni, on hyvin mahdollista että kyseistä kermakkoa on valmistettu myös Ranskassa Portieuxin lasitehtaassa. *TÄSTÄ* sarjasta löytyy nimittäin myös samoja opaalivärejä. No tämä nyt on taas vain arvailua, mutta hyvin mahdollista!
 
Mallit näyttävät samanlaisilta, mutta niissä on kuitenkin eroja, niin leveyssuhteissa, kuin jalan kuvioissakin. Kyseessä lienee siis kaksi eri mallia?

SEKOITUSVAARA!
Älä sekoita Nuutajärven malliin. Kaikissa kuvissa Nuutajärvi vasemmalla, Puolalainen oikealla
Erot ovat selkeät, mutta sekoitusvaara on kuitenkin olemassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti