lauantai 8. helmikuuta 2014

Kiistellyt Kumelan kermakot

Kirkasta ja värillistä lasia. Pohjareunukset hiottu.
Kermakko kork. 7cm, tilavuus 8cl.

Sokerikko ja kermakko on Lasitehdas oy Kumelan tuotantoa 1960-luvulta.
Ne on kuvattuna mm. v.1964 hinnastoon sekä 1969 kuvastoon, mutta niiden valmistus on aloitettu jo aikaisempina vuosina.
- Vuoden 1964 hinnastossa parin numerointi on 21-22, valmistettu värillisenä (lila, sininen, vihreä) sekä värittömänä, sekä kaikki edelliset värit kultareunalla. Myyty vain parittain.
- Vuoden 1969 kuvastossa parin tuotenumero vaihtunut numeroksi 1201.

Värillisistä löytyy myös alpakkajalkaisia malleja, mitkä lienee jonkun kultasepänliikkeen myyntiartikkeleita. (esim. Turun Hopean ?)

Kuva Anttilan kuvastosta v.1962, jossa koko sivullinen Kumelan tuotteita, mukaan luettuna kyseinen kermakko-sokerikko pari (alh.oikealla).
 Kumelan kuvastoissa v.1964 ja 1969 on kuvattuna alla oleva pari, joka esittää nimen omaan tätä tässä postauksessa käsiteltävää kermakkoa ja sokerikkoa.
Kumelan kuvastoissa on piirretyt kuvastokuvat, jotka on surullisen "kuuluisia" lukuisista mittasuhde-eroistaan useammankin eri tuotteen kohdalla. Ne hämäävät varsin helposti, etenkin aloittelevia keräilijöitä.

 
------------------------------------------------------------

Tämä sarja on ollut monessa paikassa kiistelty tapaus ja monenkirjavaa "tietoa" löytyy ympäri netin ihmeellistä maailmaa. Minusta on tosi kurjaa, kun ihmiset etsivät googlettamalla tietoa ja päätyvät milloin millekin sivustolle (usein jälleenmyyjien sivustoille). Valitettavasti myös sitä väärääkin tietoa löytyy ja sitä on paljon, siis PALJON !!
mm.TÄÄLTÄ  löytyy samanlaiset kermakot ja sokerikot, jotka on merkitty Karhulan valmistamiksi. Ja on niihin laitettu ihan tuotenumerotkin. Kiinnostaisi tietää mistäköhän Karhulan kuvastosta nuo numerot on löydetty. Sivustolla olevissa kuvissa siis on Kumelan tuotteet...väritkin sen jo paljastaa.
------------------------------------------------------------

Sekoitusvaara !
On olemassa toinen saman näköinen sokerikko-kermakko pari, johon nämä Kumelat voidaan helposti sekoittaa...huomaatko erot ?

_____________________________________________________________________

Mutta jotta soppa olisi maukkaampi, niin mitäs mieltä sitten tästä olemme ?
Samankaltaisuus on huomattava, mutta  kermakon kyljessä on Johansforsin tarra.
Tämän kermakon on ilmeisesti suunnitellut Bengt Orup v.1953 ja sen on valmistanut Ruotsalainen Johansfors. Sarjan nimi "Profil"...totta vai tarua ?

Kuvassa olevan kermakon alareunassa on Johansforsin tarra. Kuva Traderasta.

4 kommenttia:

  1. Mulle jäi käteen huutokaupasta tummanvioletti samanlainen kermakko ilman kultareunusta. Ajattelin heti että täältä blogistasi löytyisi tunnistus sille, mutta mysteeri näyttää olevan :) Samassa huudossa jäi käteen myös Helena Tynellin Ruutu-kermakko violettina, sen taas tunnistin suorilta kun olin siitä juuri blogistasi lukenut. Tämä on hyvä blogi, hienoa työtä jaksat tehdä kun keräilet ja tunnistelet kermakkoja ja vielä jaat tietoasi muille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kesänaapuri.
      Tämä on itselleni intohimo ja olen sitä mieltä, että jos samaa paloa aiheeseen riittää muillakin, niin miksi pimittäisin tiedot vain itselläni vaikka suuren työn sen eteen olen tehnytkin. On tämä blogin kirjoittaminen kuitenkin halvempaa ja helpompaa kuin kirjan julkaisu vaikkei tästä samanlaista glooriaa saakkaan :-D
      Olen otettu jokaisesta lukijastani ja varsinkin jos joku joskus harvoin jaksaa jättää kommentin. Kiitos !

      Poista
    2. Hyvä asenne! :) Jos haluat kuvan violetinvärisestä kermakostani harrastustasi varten, voin kyllä sellaisen ottaa ja lähettää. Olen alkanut pikkuhiljaa kuvaamaan kaikkia "romujani", ja laittamaan ne Instagramiin muidenkin ihailtavaksi, nämä kermakot pääsevät sinne galleriaan lähiaikoina kun ne vasta pari viikkoa sitten Palsanmäeltä ostin (jopa tolkun hinnalla ;D).

      Poista
    3. Hei kesänaapuri...Nyt tämä on varmistunut Kumelaksi :-)

      Poista