sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Karhula nro.4526/4527


Puristettua lasia. Pohjareunukset hiottu.
Kermakko 14cl, sokerikon halk.90mm.
 
 Malli on Karhulan valmistama ja löytyy ensimmäisen kerran Karhula-Iittalan yhteikuvastosta vuodelta 1922. Sokerikon tuotenumero 4526 ja kermakon 4527.
Kuvastoon liitetyssä hinnastossa mainitaan valmistusväriksi vain kirkas, sekä kirkas vihrein ja punaisin maalauskoristein. Kirkas pari on tuolloin maksanut 4,85mk ja maalattu 8,75mk.
Maalauskoristeväreistä tunnetaan myös vaaleansininen, vaalenapunainen ja valkoinen versio.

Kermakko ja sokerikko mainitaan myös 1926 sekä 1929 hinnastoissa, ja hinnastossa 1932, mutta ei saman vuoden kuvastossa jossa tuotenumerot hyppäävät tämän (ja kahden seuraavan)  mallin yli. 1932 hinnastossa, jossa myös mallin viimeinen "esiintyminen", ei ole enää mainintaa maalauskoristeista .
Kaikissa kokoelmani esineissä on sisäpohjassa teksti "KARHULA".
 
Kuvissa näkyvän vihertävän kermakon sävy on tullut ilmeisesti lasimassaan käytetystä kotimaisesta hiekasta. Suomalaisesta rautapitoisesta hiekasta tulee ilman lisättyjä väriaineita vihertävää tai sinertävän vihreää lasia. Kotimaisen hiekan käyttö oli tavallista varsinkin sota-aikana raaka-ainepulan vuoksi, jolloin ei ollut saatavilla kirkkaaseen lasiin tarvittavaa hienompaa kvartsihiekkaa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti