lauantai 26. joulukuuta 2015

Jätkänshakkia...


Joskus sitä isokin ihminen innostuu pienistä asioista.
Kauan hukassa ollut UV -lamppuni löytyi vihdoinkin ja mitäpä sitä muutakaan Tapaninpäivänä tekisi kuin kuvailisi vanhoja kermakoita UV -lampun alla.
Kuvassa risti-nollaa pelaa vanhat vihreänä hehkuvat uraanilasit sekä keltaisena hehkuvat mangaanilasit.

Metsästysaiheinen jalallinen kermakko

Kirkasta lasia, puristettu. Pohjassa säteinen kuvio, painava.
Korkeus 12cm, tilavuus 18cl.

Kermakko on kirkas, mutta UV-valossa hehkuvan keltainen. Värin saa aikaiseksi lasimassaan sekoitettu mangaani.
Keltaisena hehkuvia mangaanilaseja pidetään ulkomailla yleisesti ennen v.1915 valmistettuina, mutta se ei taida päteä Suomalaiseen lasiin. Minulla on yksi Riihimäen kermakko joka on kuvattuna ensimmäisen kerran 1949 kuvastoon ja se hehkuu myös keltaisena. (Mangaani saattaa hehkua lasissa toisinaan myös oranssina)
Muita  lasinvalmistuksessa käytettyjä ainesosia jotka hohtavat eriväreissä UV-valon alla on mm. uraanin suoloilla "terästetty" lasi, joka hehkuu aina vihreänä.

Tämä kermakko ajoittuu n.1800-luvun loppupuolelle ja on aiheeltaan metsästysaiheinen.
Kermakon toisella puolella on lintua ajava koira ja toisella puolella kettu. Kermakko on erittäin koristeellinen !
Viimeksi kun mietiskelin toisen kermakon metsästysaihetta, ajatuksissani vein sen Englantiin vaikka taisi olla kyse ihan kotimaisesta kermakosta. En siis sijoita tätäkään automaattisesti Saksaan tai Englantiin, vaikka aihe niin antaisi ymmärtää. Toivotaan että tämäkin löytäisi itselleen oikean identiteetin.
Tunnistatko ?

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Riihimäen Riihimäki tähtipohjilla

Minulta on niin paljon kyselty, olenko oikeasti koskaan nähnyt "Riihimäki" -sarjan sokerikkoa jossa olisi tähtipohja, että pitänee laittaa tällainen erillinen postaus.
Kermakoista se pohjan tähtikuvio usein löytyykin, mutta ei juuri sokerikoista ja moni tuntuukin pitävän sitä sellaisena jota ei ole olemassakaan vaikka kuvastot toista sanovat.
Nopea guuglaus näytti tosiaan siltä, että kuvahauissa löytyvistä sokerikoissa yhdelläkään ei ollut tähtipohjaa, kermakoissa kyllä.
No kyllä sellainen tähtipohja on sokerikoissa olemassa ja se onkin juuri se alkuperäisin.
Säteet poistui sokerikon pohjasta ilmeisesti 40-luvun jälkeen mutta säilyi kermakossa aina 60-luvulle saakka.

Vanhemmassa sokerikossa pohjasäteiden lisäksi hyvä tunnusmerkki on tuo jalan polveke, joka on erityisen siro verrattuna uudemman sokerikon koko jalan "tönkköyteen". (kuvat alla)

Vanhemman sokerikon siro jalka.
Vasemmalla vanhempi siro säteittäinen- ja oikealla uudempi "tönkkö" ja sileä  jalka. Huomaa erot myös reunan hammastuksessa.

Vanhemman sokerikon sisäpinnalla teksti RIIHIMÄKI (kuva alla)

Vanhemmista kermakoista sisäpohjan keskeltä löytyy joko iso kirjain R (kuva alla),
tai RIIHIMÄKI. Molempia löytyy alkuaikojen malleista.

Lisätiedot liitetty myös aikaisemmin postaamaani tekstiin, joka koskee tätä Riihimäki sarjaa.

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Wiialan "Dagny"

Kirkasta puristettua lasia.
Kermakon korkeus 10,5cm, vetoisuus 15cl. Sokerikon korkeus 8,5cm, halkaisija 10,5cm.
.
Puristelasinen pari on Wiialan vanhaa tuotantoa ja ne löytyvät Wiialan talouslasikuvastosta vuodelta 1911, joka oli Viialan ainoa ilmestynyt kuvasto.
Jalallisen sokerikon tuotenumero on 475, kermakon numero 492.
Mallin nimi on "Dagny".
Maininta myös 1923 hinnastossa.

Samaa sarjaa on valmistanut hetken ajan myös Riihimäen lasi, osan Viialan malleista siirryttyä Riihimäen hallintaan vuonna 1938. Malli löytyykin myöhemmin  Riihimäen lasin kuvastosta P vuodelta 1939.
Ote Riihimäen lasin v.1939 kuvastosta.


Viialan lasitehdas oli oman aikansa kolmanneksi suurin lasitehdas.
Tehdas toimi vuosina 1890-1938.
Tehtaan päätuotteena oli koko toiminta-ajan pakkauslasi, mutta tehdas valmisti jonkin verran myös talouslasia josta tuli näkyvä osa tuotantoa vasta vuonna 1907.
Esineitä koristeltiin hiomalla ja maalaamalla. Vuonna 1910 tehtaalle hankittiin pantografi etsauskoristelua varten. Samana vuonna lopetettiin maalaamo kannattamattomana ja hiotun lasin valmistusta vähennettiin. Kristallilasia on valmistettu ilmeisesti vain 1910 ja säilyneistä esineistä päätellen laatu on ollut heikkoa.
.
Vuonna 1911 julkaistiin kuvitettu talouslasihinnasto, joka jäi tehtaan ainoaksi. Samana vuonna talouslasituotannon osuutta myös vähennettiin ja vuonna 1913 talouslasista oli luovuttu jo lähes kokonaan. Kuvastossa olevat tuotteet tulivat tuotantoon pääasiassa jo vuonna 1907 ja puristelasimallistot olivat jugend vaikkutteisia. Puristelasia valmistettiin kirkkaasta ja valkoisesta-, eli luulasista sekä jonkin verran punaisesta ja sinisestä lasista.
Puhallettuja esineitä valmistettiin ajan tavan mukaan smaragdinvihreästä lasista. Rihlattuja kaatimia valmistettiin myös sinisenä ja punaisena.
Talouslasin osuus kasvoi uudelleen ja oli huomattava vuosina 1918-1919.
Mallit olivat 1911 julkaistun kuvaston mukaisia.
.
Puurakenteinen tehdas paloi toimintavuosiensa aikana useita kertoja ja vasta vuonna 1921 tehdas jälleenrakennettiin palamattomista materiaaleista, betonista ja tiilistä.
Vuonna 1937 Viialan lasitehdas myytiin kahdelle Suomen suurimmista lasitehtaista, Riihimäelle ja Karhulalle. Tuotanto jatkui vielä 1938 alussa molempien uuden omistajan laskuun, kunnes tehtaan toiminta päätettiin lopettaa ja irtaimisto sekä työntekijät jaettiin omistajien kesken.
Tehtaalla oli tuolloin 21 puoliautomaattista puhalluskonetta, 3 tölkkikonetta ja 5 puristelasiprässiä. Molemmat uudet omistajat, Riihimäki ja Karhula sekä myös Karhulan omistama Iittalan lasitehdas, jatkoivat muutamien puristelasimallien valmistusta vielä omissa lasitehtaissaan. Viialan lasitehtaat omistanut Viiala oy sitoutui ettei se seuraavaan kymmeneen vuoteen aloittaisi uudelleen lasinvalmistusta. Näin varmistettiin suuren kilpailijan pysyminen pois markkinoilta.

Lähde:
Suomenlasimuseon julkaisema näköispainos Wiialan 1911  talouslasikuvastosta, jonka lopussa on amanuenssi Kaisa Koiviston ja tutkija Hannele Viilomaan lyhyt selostus Viialan lasitehtaan historiasta.

 Lisää voit lukaista myös *TÄÄLTÄ*
.
 


Palloa ja ruutua, pieni jalallinen sokeriastia

Kirkasta puristettua lasia.
Korkeus 6,5cm, halkaisija 9,5cm.
Hyvin iäkäs, n.1900-luvun taitteesta. Tunnistamatta.